Tabulka potravin s puriny

Napsala Mgr. Jitka Konášová

Vydáno , aktualizováno

Zdraví

V současné době se lidé zajímají o svůj zdravotní stav a o to, co ho ovlivňuje. Čím dál tím více lidí čte informace na obalu potravin, zjišťuje, jaké látky jejich jídlo obsahuje a jestli jim nemůže nějak uškodit.


Obsah článku

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Autor: © Mgr. Jitka Musilová

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy

Tabulka potravin s puriny

Jiří Mader

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Tabulka potravin s puriny

    Cempírek

    Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Tabulka potravin s puriny

    Jiří Mader

    Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
    Stéjně jako kuřecí?
    J.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět