Řepa v želatině
Ingredience: 1 střední červená řepa, 3/4 cl bílého vinného octa, 2 lžičky strouhané cibule, tlačenková želatina, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce křenu, citronová šťáva
Postup: Uvařenou a pokrájenou řepu rozmixujte v robotu. Ocet, cibuli, řepu a křen krátce poduste. Rozpusťte želatinu s cukrem a pár kapkami citronu. Směs řepy a křenu dochuťte a zamíchejte do želatiny. Vzniklou směs nalijte do vymazané misky a dejte do lednice zchladnout. Takto připravená řepa v želatině je pikantní přílohou ke kuřecímu masu.
Aspiková bábovka
Ingredience: 500 g syrové oloupané červené řepy, 200 ml převařené studené vody, 100 ml octa, 20 g sypké želatiny na vaječnou tlačenku, 1 lžička cukru, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl podle potřeby, silikonové formičky
Postup: Do kastrůlku dáme ocet, cukr, rozdrobíme bujón a slabým varem vaříme 2 minuty. Necháme chvilku zchladnout, vsypeme želatinu, vidličkou rozmícháme a necháme nabobtnat. Mezitím do hlubšího hrnce nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle červenou řepu. Přidáme 200 ml převařené vody, nabobtnalou ochucenou želatinu a následně ponorným mixérem důkladně rozmixujeme. Ochutnáme, podle potřeby doladíme chutě a naplníme do formiček nebo do bábovkové formy. Dáme alespoň na 5 hodin uležet do lednice. Podáváme s cibulí, pokapané trochou octa, nebo jako salát k druhému chodu. Ocet, cukr a sůl si každý může přidat podle svých chutí.
Aspiková řepa
Ingredience: želatina, 2 šálky vroucí vody, 1 lžička cukru, půl šálku studené vody, 1 šálek vinného octa, 1 lžička drobně pokrájené cibule, 2 sklenice nakrájené řepy, 2 lžíce majonézy, 1 sterilovaná pokrájená okurka
Postup: Želatinu rozpustíme ve vroucí vodě, přidáme cukr a mícháme až do rozpuštění. Poté přilijeme studenou vodu, ocet a sůl. Dle chuti můžete dát i chilli. Poté přidejte řepu, cibuli a okurku, vše promíchejte. Nalijte do formy opláchnuté pod studenou vodou. Nádobu se směsí dejte na několik hodin do chladu.
Aspikový dort
Ingredience na nálev aspiku: 0,9 ml vody, 100 ml octa, 60 g cukru krupice, 17 g soli, 7 kuliček nového koření, 2bobkové listy, 10 kuliček pepře
Další ingredience: 1 kg červené řepy (předem uvařené a oloupané), želatina (mletá, určená na jeden litr tekutiny)
Postup: Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy (cca 35–50 minut). Po vychladnutí ji oloupeme a pokrájíme na slabé nudličky. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme ocet, sůl, cukr a koření a vše povaříme přibližně 5 minut. Pak nálev necháme zchladnout, vyjmeme koření a následně z nálevu dle návodu na obalu želatiny uvaříme aspik. Použít budeme muset dvě balení jedlé želatiny v prášku, každá je na 500 ml vody. Na nudličky pokrájenou řepou naplníme do větší poloviny připravené mističky, misky, srnčí hřbet, dortovou formu. Řepu zalijeme připraveným aspikem, v mističkách řepu v aspiku jen velmi opatrně a krátce zamícháme a vše necháme v chladnu zatuhnout. Po ztuhnutí dort ozdobíme petrželkou, pokrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo jako součást obložených mís a talířů. Osvěžující studené pohoštění můžeme doplnit před zalitím aspiku například sterilovaným hráškem či nadrobno pokrájenou šunkou. To už záleží na vaší chuti. Pokud místo cukru použijeme v nálevu umělé sladidlo, lze podávat i jako dietní pokrm.
Sladké mističky
Ingredience: 600 g oloupané syrové červené řepy, 150 g vlašských ořechů nasekaných na hrubší kousky, 120 g Lučiny, 500 ml vody, 2 Galaretky s višňovou příchutí (sladká sypká želatina) nebo tlačenková želatina, 2 oloupané větší pomeranče nakrájené na drobné kostičky, šťáva z 1 citronu, silikonové formičky nebo jiná tvořítka, potravinářská fólie
Postup: Formičky nebo misky, ve kterých budeme směs chladit, vyložíme potravinářskou fólií, pro pozdější snadné vyklopení. Silikonové vykládat nemusíme. Do hrnce dáme 500 ml vody, uvedeme k varu, necháme 5 minut zchladnout a poté vsypeme obě Galaretky. Můžeme ji nahradit želatinou na přípravu vaječné tlačenky, kterou po rozpuštění ochutíme medem a citronem. Metličkou promícháváme do úplného rozpuštění. Řepu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Přidáme Lučinu a ponorným mixérem rozmixujeme na jemnou kaši. Přidáme pomeranče, ořechy, citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu. Vše promícháme a nalijeme do formiček. Necháme v chladnu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Na talíři ozdobíme plátkem pomeranče a šlehačkou.
Tip: Galaretka je ochucená sladká sypká želatina, kterou lze koupit v obchodech s potravinami či v drogériích.
Tlačenka na americký způsob
Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody
Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.
A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Melady