Co je to rychlosůl Praganda
Rychlosůl Praganda je solicí řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky.
Další informace
Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.
Přípustná hmotnostní odchylka: -3 %.
Složení
Jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup.
Skladování
Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Návod
Recept na maso
Uzené maso: Kusy masa se nasolí směsí Praganda (20–30 g na 1 kg masa). Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lákem (na 1 litr se použije 100 g Pragandy) a nechá se zaležet až 10 dnů v chladnu, přičemž se doporučuje po 2–3 dnech maso překládat. Zaležené maso udíme obvyklým způsobem.
Recept na domácí klobásy
Domácí klobásy: K 1 kg nakrájeného masa přidáme asi 25 g směsi Praganda, promícháme a necháme v chladnu proležet 1–2 dny. Po proležení přidáme ostatní přísady (koření, česnek a podobně), promícháme, naplníme do střev a zaudíme.
Kde ji koupit
Rychlosůl je dostupná na internetu i v kamenných obchodech a občas i v řetězcích, jako je Kaufland, Tesco, Albert či Billa. Na internetu naleznete zde.
Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Rase