Suroviny
Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:
- 16 bulv řepy, každá o velikosti golfového míčku
- extra panenský olivový olej
- malou hrst vlašských ořechů
- červený vinný ocet
- 6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
- 1 hlávku salátu radicchio
- několik snítek hladkolisté petrželky
- sůl a čerstvě namletý barevný pepř
- 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťávu z 1/2 citronu
- špetku soli
- lžičku cukru
Postup
Pohlreich doporučuje předehřát troubu na 180 °C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
Jednotlivé bulvy řepy poté rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli je oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.
Zálivku na salát připravíte jednoduše, uvádí Pohlreich. V misce, nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.
Radicchio salát natrhejte na kousky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte, upozorňuje Zdeněk Pohlreich.
A jako bonus přikládáme ještě jeden recept z červené řepy.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Hale