Selen
Pojem selen označuje jeden z polokovů ze skupiny chalkogenů, pro nějž jsou typické jeho fotoelektrické vlastnosti. Latinský název je selenium (chemická značka Se). Selen v těle: selen je považován za stopový prvek, protože se musí v lidském těle vyskytovat v množství menším než 50 ppm. Zároveň je to také esenciální prvek, protože tělo si ho samo nedokáže vytvořit, ale musí ho přijímat v potravě.
Běžné množství selenu v lidském těle je kolem 12 mg selenu, nejvíce se ho nachází ve štítné žláze a v ledvinách. Doporučená denní dávka selenu v potravě je 55 – 200 µg. Pokud je potřeba, aby se množství selenu v těle navyšovalo potravinovými doplňky, podávají se nejčastěji v kombinaci bioaktivního selenu a zinku.
Selen se vyskytuje všude v půdě, ale jeho zastoupení je v ní nerovnoměrné, a to se odráží i v zastoupení tohoto prvku v rostlinných i živo
išných potravinách.
Selen a jeho účinky
Jak čas ukázal, tak i tento chemický prvek má svůj význam v lidské stravě. Přestože je většina sloučenin selenu pro člověka toxická, tak lidské tělo určité množství této látky potřebuje. Selen totiž ve formě selenoproteinů působí v lidském těle jako antioxidant, který ho chrání před účinky volných radikálů, čímž snižuje riziko rakoviny, zároveň má vliv na fungování imunitního systému a na tvorbu enzymu glutathoinperoxidázy, který je nezbytný pro proces metabolizace tuků. Tento v lidském těle stopový prvek ovlivňuje i fungování některých orgánů, například štítné žlázy a jater. Selen v těle má pozitivní účinky na zvyšování plodnosti, snižování rizika vzniku rakoviny prostaty, na podporu tvorby testosteronu. Selen také pomáhá vstřebávat z potravin jiný chemický prvek pro fungování lidského těla nezbytný, a to hořčík. Selen také může pomoci s odbouráváním toxických účinků prvků olova, arsenu, kadmia a rtuti.
K absorpci tohoto prvku dochází ve všech částech střev, k anorganickým formám selenu jsou zde konkurenti při absorpci sírany, naopak organickým selenům konkurují aminokyseliny se sírou. V krvi se pak selen navazuje na lipoproteiny.
Kojenci získávají selen prostřednictvím mateřského mléka, v prvních týdnech je jeho obsah v mléce zhruba 18 – 30 μg/l (ve formě selenomethioninu i selenocysteinu). Postupně ale koncentrace selenu v mléce klesá v průběhu kojení. Denně přijme kojenec zhruba 12, 5 μg tohoto prvku.
Předávkování selenem
Na rozdíl od nedostatku selenu, předávkování tímto prvkem je velmi vzácné. Pokud k němu dojde, vždy se nějak projeví. Pokud se jedná o chronický nedostatek selenu, dochází k vypadávání vlasů, lámání nehtů, vzniku kožních puchýřků a také k výraznému poškození zubů. Dlouhodobý příjem velmi vysokých dávek selenu (nad 900 μg) dokáže dokonce vyvolat neurologické změny, záchvaty křeče a případně i ochrnutí. Naopak akutní forma se projevuje nepříjemným česnekovým zápachem potu, ale i z úst. Zápach je způsobován právě vylučováním nadbytečného selenu, selen je také vylučován mocí i stolicí.
Jak poznat nedostatek selenu
Naopak nedostatek selenu se může objevit u lidí s nevyváženou stravou, jako jsou například vegetariáni. Nedostatek selenu se odrazí na fungování orgánů. Například nedostatečné množství selenu v těle může způsobit kardiovaskulární problémy, vyvolat infarkt myokardu i různá cévní onemocnění. Také může způsobit poškození svalů. Nedostatečné množství selenu ve stravě těhotných žen se výrazně podílí i na problémovém vývoji plodu. Nedostatek tohoto prvku se pozná absorpční spektrofotometrií, případně i vyšetřováním hladiny prvku v séru. Nedostatek selenu se u člověka může projevit oslabením imunity, svalovou ztuhlostí, slabostí, ztrátou vlasového pigmentu, slábnutím kůže a nehtů.
V čem je selen
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Potraviny |
Množství selenu (μg/kg) |
Zelenina, luštěniny, ovoce |
|
Brambory |
4 |
Brokolice |
23 |
Cibule |
6 |
Česnek (čerstvý) |
51 – 58 |
Česnek (sušený) |
470 |
Čočka |
27 – 80 |
Fazole |
20 – 80 |
Hrách suchý |
30 – 50 |
Hrách zelený |
3 – 27 |
Hroznové víno |
36 |
Hruška |
77 |
Jablko |
21 |
Kapusta |
24 |
Květák |
22 |
Okurky |
15 |
Sója |
28 – 50 |
Špenát |
17 |
Zázvor |
200 |
Zelí |
14 |
Houby |
|
Lesní houby |
40 – 100 |
Žampiony |
30 |
Pečivo, mouka, rýže |
|
Bílé pečivo |
21 |
Chléb bílý |
14 – 21 |
Chléb žitný |
15 – 18 |
Mouka pšeničná |
25 |
Mouka žitná |
12 |
Rýže |
23 – 34 |
Těstoviny |
38 |
Mléko, mléčné výrobky, vejce |
|
Mléko plnotučné |
8,5 |
Mléko polotučné |
8 |
Sýry |
39 – 41 |
Tvaroh |
28 |
Vaječný bílek |
80 – 108 |
Vaječný žloutek |
280 – 440 |
Vejce slepičí |
190 – 230 |
Maso, masné výrobky, vnitřnosti |
|
Hovězí maso |
30 – 80 |
Kachní maso |
20 |
Krůtí maso |
115 |
Kuřecí maso |
129 |
Skopové maso |
46 |
Vepřové maso |
50 – 150 |
Uzeniny |
25 – 80 |
Vnitřnosti |
180 – 210 |
Játra |
50 – 200 |
Ledviny |
500 – 2 000 |
Ryby, mořské plody, mořské řasy |
|
Mořské plody |
350 |
Mořské řasy |
590 |
Konzervované ryby |
390 |
Marinované ryby |
680 |
Mořské ryby |
288 |
Sladkovodní ryby |
240 |
Uzené ryby |
260 |
Ořechy |
|
Ořechy |
190 |
Para ořechy |
2 000 |
Sladkosti |
|
Hořká čokoláda |
50 |
Mléčná čokoláda |
14 |
Zinek
I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.
Účinky zinku
Zinek je důležitý pro funkci nejen imunitního systému a metabolismu, ale vliv má i na plodnost (navíc u mužů posiluje i zdraví varlat i prostaty a celkově ovlivňuje vývoj a funkci pohlavních orgánů u mužů i žen), Zároveň ovlivňuje zrak, chrání buňky v těle, ovlivňuje kvalitu a vzhled pokožky, vlasů i nehtů. Stejně tak ovlivňuje i kvalitu a růst kostí a vazivové tkáně. Zinek také napomáhá rychlému hojení ran, zmírňuje akné i ekzémy, podílí se také na léčbě zánětů, na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je stejně jako selen antioxidantem, takže působí proti volným radikálům. Zinek také chrání tělo před chřipkou a jinými virózami stejně jako chrání oči před zánětem spojivek. Správné množství zinku v lidském těle může také zpomalovat proces stárnutí.
V čem je nejvíce zinku
Potraviny bohaté na zinek jsou obvykle běžnou součástí lidského jídelníčku, aniž by si konzumenti uvědomovali, jaké „zázračné“ prvky se v jejich stravě skrývají. A zinek k těmto prvkům bezesporu patří. Důležité je ale při konzumaci těchto potravin mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a nadbytek zinku v lidském těle může napáchat různé škody. Podle vyhlášky z roku 20009 se doporučuje ke konzumaci 15 mg zinku denně, taková dávka je adekvátní k tomu, co od zinku očekáváme. O něco vyšší množství zinku mohou denně konzumovat těhotné ženy a dospívající.
Potravina |
Množství zinku (mg/kg) |
Pečivo, mouka, obilniny |
|
Chléb pšenično-žitný |
12 |
ječmen |
25 |
Ječné kroupy |
20 |
Hrubá krupice |
5,6 |
Hrubá pšeničná mouka |
7,3 |
Polohrubá pšeničná mouka |
4,8 |
Oves |
25 |
Pohanka |
20 - 30 |
Proso |
30 |
Dvouzrnka pšenice |
44 |
Jednozrnka pšenice |
63 |
Pšenice ozimá |
36 |
špalda |
35 |
Žito ozimé |
27 |
Maso |
|
Hovězí kýta |
6,5 |
Vepřový bok |
33 |
Vepřová kýta |
37 |
Vepřová krkovice |
48 |
Vepřová plec |
57 |
Mléko, mléčné výrobky |
|
Jogurt |
3,2 – 4,6 |
Acidofilní mléko |
3,3 |
Plnotučné mléko |
3,2 |
Sušené mléko |
36 |
Sýry |
3,5 – 35 |
Měkký tvaroh |
6,2 |
Tvrdý tvaroh |
8,0 |
Jaké ovoce obsahuje zinek
Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.
Jak poznat nedostatek zinku
Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.
Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.
Předávkování zinkem
Stejně jako předávkování selenem je i předávkování zinkem velmi vzácné a dochází k němu až při dlouhodobém zvýšeném příjmu. Pak se projevuje poruchami metabolismu a trávení, poruchami chudokrevnosti, pocity nevolnosti a závratí. Člověk předávkování zinkem může také „pocítit“ kovovou chuť na jazyku.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová