Jaké šišky zvolit na zavařování?
Kuchaři používají spíše malé, měkké zelené šišky, které se obvykle sbírají v květnu nebo červnu, než ty velké, křehké hnědé, které můžete vidět ve vánočním výzdobě. Ačkoliv jsou v hotové sirupové směsi celé šišky, dají se snadno žvýkat. Zavařeniny s borovicovými šiškami, které se často konzumují po lžících, mají výraznou lesní příchuť a dokonce ani ti nejzarytější milovníci stromů nemusí být schopni přijmout jejich bohatou chuť po jehličí a dehtu.
Při sběru šišek pro výrobu džemu je třeba zvážit několik bodů:
- Je důležité sbírat šišky v borovém lese ve vzdálenosti nejméně kilometr od vozovky, protože stromy rostoucí v blízkosti silnic nebo průmyslových oblastí jsou schopny absorbovat škodlivé látky ze znečištěného ovzduší.
- Nejlépe je sklízet ráno, než uschne rosa.
- Musíte vzít šišky jen ze zdravého jehličnatého stromu, který není poškozen škůdci.
- Šišky by neměly být otevřené, tvrdé nebo hnědé.
- Plody vhodné na zavařování lze snadno propíchnout nožem.
- Nejlepší možností pro sklizeň je šiška měkká na dotek, šťavnatá a lepkavá od pryskyřice v nich obsažené, plody malé velikosti, asi 4 centimetry, světle zelené barvy, bez viditelných vad. Na ten nejchutnější léčivý džem budete potřebovat nezralé šišky o velikosti 1 centimetr.
- Šišky by se neměly zvedat ze země, musí se trhat.
- Nejlepší je sbírat samičí plody, které obsahují více silic. Lze je poznat podle velkého množství pryskyřice a žebrovaných šupin. Potíž je v tom, že samičí šišky rostou na vrcholcích a jednotlivě, zatímco samčí se tvoří ve skupinách, na spodních částech korun.
Při sbírání pupenů je nejlepší nosit rukavice, například jednorázové. To je nutné, abyste si neušpinili ruce od pryskyřice, kterou je těžké umýt. Pokud se potřísníte, tak pryskyřice se zbavíte pomocí jedlého rostlinného oleje.
Kdy sbírat šišky
Přibližné časové období pro sběr šišek je konec května. Sesbírané šišky je nutné zavařit do tří dnů. Při delším skladování každý den výrazně zhoršuje jejich kvalitu a léčivou sílu.
Zelené šišky ztvrdnou do měsíce po utržení. Z těch se dá udělat i marmeláda, ale samotné šišky se v tomto případě jíst nedají. Ale ty zelené a měkké ano.
Rozdíly ve sběru v regionech
V různých regionech se může doba sběru šišek na výrobu džemu lišit. V různých oblastech země se data mohou lišit od začátku května až do poloviny léta v závislosti na povětrnostních podmínkách.
Například v nížinách a v jižních regionech Moravy se pro šišky můžete vydat už v květnu a ve středních polohách by se měl sběr šišek posunout až na dvacátého června. Hlavní věc je sbírat pouze mladé a zelené šišky. Na severu a v horských oblastech přichází čas sběru šišek až v červenci.
Čtěte dále a dozvíte se jaké má džem z borovicových šišek výhody a kontraindikace a dozvíte se i recepty na přípravu.
Zavařenina z borovicových šišek
Borovicová marmeláda je pochoutka, kterou si můžete vyrobit sami ze zelených plodů borovice. Voní a chutná jako jahodový kompot, má příjemnou vůni a mátově nahořklou dochuť.
Takový dezert dokáže nejen zasytit, ale i prospět zdraví. Současně, jako každý potravinářský výrobek, má řadu kontraindikací.
Zdravotní přínosy šiškového džemu
V lidovém léčitelství se po staletí používá šiškový džem, nazývaný také borový med, protože obsahuje mnoho užitečných látek:
- chrom,
- železo,
- hořčík,
- selen,
- kyselinu olejovou a linolovou,
- vitamíny skupiny B a také C, E, P, K, fytoncidy a bioflavonoidy, taniny, lipidy, karoten a éterické oleje.
V procesu výroby džemu si plody jehličnatých stromů zachovávají své antiseptické a baktericidní vlastnosti. Energetická hodnota výrobku závisí na množství cukru přidaného během vaření. V průměru je to 180 kcal na 100 gramů - to tento produkt činí nejméně kalorický ze všech známých džemů.
Složení džemu ze šišek (na 100 g):
- obsah kalorií - 180 kcal;
- bílkoviny - 0 g;
- tuk - 0 g;
- sacharidy - 45 g.
Adstringentní oleje, které jsou součástí šišek, potažmo džemu, pomáhají při léčbě a prevenci onemocnění dýchacích cest, mají antibakteriální a expektorační účinky. Dezert je velmi užitečný při astmatu.
Přípravek obsahuje také velké množství antioxidantů. Pomáhá v boji proti chřipce, virům a nachlazení, zvyšuje imunitní odolnost. Podílí se na normalizaci střev, pročištění organismu, podporuje zdraví slinivky břišní, zklidňuje nervový systém a pomáhá zvládat stres. Má choleretický a diuretický účinek, díky čemuž zmírňuje otoky.
Kromě toho je mírný příjem džemu z šišek prevencí anémie, onemocnění ústní dutiny a kardiovaskulárního systému a onkologie.
Rizika džemu z borovicových šišek
Použití zavařených borovicových šišek však v některých případech může být škodlivé:
- S přípravky na gastritidu a vředy se vyplatí být opatrný a raději se džemu vyhnout.
- Při cukrovce a alergiích je zcela nevhodný. Je to proto, že džem z borovicových šišek, na rozdíl od běžného džemu, který "přerušuje" chuť k jídlu, tento ji dokáže naopak vzrušit. Výrobek se navíc skládá z rychlých sacharidů, takže by se ho měli vyvarovat lidé, kteří bojují s nadváhou.
- Těhotným a kojícím ženám se také nedoporučuje používat borový med. Je lepší se o tom poradit s lékařem.
Dávkování džemu
Vzhledem k tomu, že džem ze zavařených borovicových šišek má výrazně kyselou a sladkou chuť, je těžké ho sníst hodně. Kromě toho má produkt poměrně vysoký obsah kalorií. Odborníci nedoporučují dospělým konzumovat více než 1-2 čajové lžičky denně. Džem lze jíst v čisté formě nebo přidat do teplého (ne horkého) čaje.
Pokud mluvíme o malých dětech, je lepší se poradit s lékařem. Pokud neexistují žádné kontraindikace, se svolením odborníka můžete od 7 let dítěte podávat 1/3 čajové lžičky denně a postupně tuto dávku zvyšovat na 1 čajovou lžičku denně. Je důležité, sledovat aby nedocházelo k negativním reakcím dětského těla.
Jako léčivé tonikum můžete ráno a večer vypít půl sklenice vody s lžičkou přípravku zředěného v ní. Džem, který má tonizující účinek, se nedoporučuje užívat před spaním.
Než začnete používat borový džem pro léčebné účely, měli byste se vždy poradit se svým lékařem, který určí vhodnost produktu v závislosti na vlastnostech průběhu konkrétního onemocnění.
Recepty na výrobu marmelády ze zelených šišek
Než uděláte marmeládu, musíte si na to připravit šišky. Je důležité nůžkami odstřihnout zbytky větví a poté opláchnout ve studené vodě, odstranit zbytky, jehličí a hmyz. Takto očištěné šišky musí zůstat namočené v čisté vodě alespoň jeden den, aby z nich vyšla přebytečná hořkost.
Z šišek můžete vyrobit džem jak s intenzivní tepelnou úpravou v několika fázích, tak zcela bez vaření na sporáku. Poslední metoda umožňuje zachovat maximum vitamínů.
Během vaření se ze šišek uvolňuje pryskyřice a ulpívá na stěnách pánve. Je proto lepší používat nerezové a hliníkové nádobí, které se pak bude snadněji čistit.
Čtěte dále a dozvíte se zajímavé recepty na džem. Existuje řada různých postupů zaváření, které si lidé za celou dobu oblíbili. Jako další přísady lze použít ořechy, koření, citrusové plody atd.
Nejjednodušší recept na zavaření šišek z borovice
Ingredience
- 1 kg šišek,
- 1 kg krystalového cukru,
- voda podle potřeby.
Postup
- Šišky vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a plody pevně přitlačíme rukou, aby dosahovaly do výše 2 centimetrů pod hladinou. Nasypte cukr do nádoby a dejte na velký oheň.
- Obsah mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí, přivedeme k varu, odstraníme pěnu, která se tvoří na povrchu a stáhneme plamen na střední stupeň.
- Vařte dvě hodiny za občasného míchání. Hotový dezert nalijte horký do malých sterilních sklenic a pevně uzavřete víčky.
Džem ze šišek s piniovými oříšky
Ingredience
- 1 kg borovicových šišek;
- 350-450 g piniových oříšků;
- 1 kg cukru krystal;
- 0,5 l vody.
Postup
- Připravené šišky vložíme do hrnce s vodou, zasypeme cukrem a zahříváme. Přiveďte směs k varu, poté vařte 1,5 až 2 hodiny, míchejte a odstraňujte pěnu, která se objeví.
- Na pánvi bez přidání oleje orestujte piniové oříšky do zlatova.
- Hotový džem uložte do sterilních sklenic, přidejte piniové oříšky a zavíčkujte.
Borové šišky s citronem
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- 3 l vody;
- 1 citrón.
Postup
- Šišky zalijte vodou a vařte je na mírném ohni dvě hodiny. Poté nechte přes noc vyluhovat a ráno sceďte. Pro krásu si ve výsledné hmotě schovejte pár plodů.
- Do směsi nasypte cukr a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. 10 minut před koncem vaření nakrájíme citron na plátky a přidáme k džemu. Směs přiveďte k varu a nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.
Džem ze šišek s kyselinou citronovou
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- 3 g kyseliny citronové.
Postup
- Šišky zalijeme vodou, přidáme k nim cukr a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
- Poté směs zchladíme, vrátíme na oheň, přidáme kyselinu citronovou, vše promícháme a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni.
- Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.
Džem z mladých šišek bez vaření
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1,5 kg cukr.
Postup
- Připravené mladé šišky nakrájíme na malé kousky, z nichž každý obalíme v krystalovém cukru. Poté vložte do sklenice v malých vrstvách a každou vrstvu posypte cukrem. Postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
- Poté sklenice zakryjte gázou nebo tenkou látkou a postavte je pod sluneční paprsky. Během procesu infuze denně obsah sklenice protřepejte.
- Když se cukr rozpustí, džem je hotový. Lze nalít do sterilních sklenic a uzavřít víčky.
Džem ze šišek a pomeranče
Ingredience
- 0,5 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- kůra z 1 velkého pomeranče;
- 1 l vody.
Postup
- Naplňte hrnec vodou a šiškami a vařte 1 hodinu.
- Poté do směsi přidejte pomerančovou kůru nakrájenou na plátky a vařte další půl hodiny, přičemž odstraňujte pěnu.
- Horký džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.
Džem ze šišek a brusinek
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 110-140 g brusinek;
- 1,5 kg cukru;
- 1,5 l vody;
- 5 g mleté skořice.
Postup
- Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
- Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
- Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.
Šišky se zázvorem
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- 100 g zázvoru;
- 1 l vody.
Postup
- Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky, znovu provaříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
- Poté se směs ochladí po dobu 6 až 8 hodin nebo se nechá přes noc. Studený džem znovu zahřejeme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut, přičemž sbíráme vysráženou pěnu.
- Nechte směs znovu vychladnout a poté pokračujte třetím posledním vařením.
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky libovolného tvaru, přidáme ke směsi a vaříme 30 minut.
- Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.
Šišky s vlašskými ořechy
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 300 až 500 g vlašských ořechů vyloupaných;
- 1 kg cukru;
- 0,5 l vody.
Postup
- Šišky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr, vše promícháme a dáme na mírný oheň. Hmotu přiveďte k varu, občas promíchejte a odstraňte vzniklou pěnu. Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
- Jádra vlašských ořechů opláchneme a sušíme na plechu v troubě při teplotě 120 stupňů po dobu 10 až 12 minut.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte z džemu všechny šišky, přidejte jádra vlašských ořechů, promíchejte a vařte dalších 5 až 7 minut.
- Odstraňte z ohně, nalijte do sterilních sklenic, uzavřete víčky a dejte na slunné místo na 3 až 4 dny. Džem tím zhoustne.
Povidla ze šišek s medem
Ingredience
- 1 lg šišek;
- 2 l vody;
- 500 až 700 g medu.
Postup
- Šišky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou převařenou vodou tak, aby je zcela zakryla, a necháme suroviny 24 hodin namáčet.
- Poté tekutinu zcela slijte, do šišek přidejte 2 litry čerstvé vody, dejte na střední oheň, přiveďte k varu a odstraňte vzniklou pěnu.
- Do džemu přidáme med, promícháme lžící a znovu přivedeme k varu.
- Pochoutku stáhněte z plotny, nechte chvíli vyluhovat a mírně vychladněte. Poté džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.
Zavařenina z borovicových výhonků
Ingredience
- 1 kg borovicových výhonků;
- 1,5 kg cukru;
- 1 l vody;
- kyselina citronová podle chuti.
Postup
- Přeberte a omyjte výhonky borovice. Pokud je na nich hnědá slupka, odstraňte ji. Zakryjte cukrem na 1 den.
- Poté zředíme vodou a zahřejeme. Po dosažení varu vaříme asi 5 minut. Necháme úplně vychladnout.
- Znovu zahřejeme a vaříme 5 minut od okamžiku varu. Poté proveďte postup vychladnutí a varu ještě jednou. Přidejte kyselinu citronovou.
- Naplňte do sterilních sklenic a zavíčkujte. Přirozeně nechte zchladit.
Jak dlouho se doporučuje džem skladovat?
Džem ze zelených šišek skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu například ve sklepě nebo pod zemí. Sklenice se nedoporučuje uchovávat v lednici. V důsledku teplotního rozdílu (dvířka se často otevírají a zavírají) může výrobek ztratit své léčebné vlastnosti.
V lednici je povolena pouze 1 malá otevřená sklenice pro denní použití. Hlavní polotovary by měly být na jiném chladném místě.
Domácí borový med se doporučuje spotřebovat do 6-12 měsíců od data přípravy.