Puriny v potravinách
Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.
Co jsou puriny?
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Obilniny a rýže |
|||||||
Chlebová mouka |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
25,8 |
30,3 |
Velmi nízká |
Ječmen |
21,6 |
22,7 |
0 |
0 |
44,3 |
52,1 |
Velmi nízká |
Mouka na sladké pečivo |
8,1 |
7,6 |
0 |
0 |
15,7 |
18,5 |
Velmi nízká |
Mouka na pečivo |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
25,8 |
30,3 |
Velmi nízká |
Pohanková mouka |
35,1 |
40,8 |
0 |
0 |
75,9 |
89,1 |
Nízká |
Rýže (loupaná) |
10,8 |
15,1 |
0 |
0 |
25,9 |
30,3 |
Velmi nízká |
Rýže (neloupaná) |
16,2 |
21,2 |
0 |
0 |
37,4 |
43,7 |
Velmi nízká |
Boby a ořechy |
|||||||
Arašídy |
18,9 |
28,6 |
0 |
1,6 |
49,1 |
57,1 |
Velmi nízká |
Bob obecný |
14,1 |
19,9 |
1,3 |
0,2 |
35,5 |
41,5 |
Velmi nízká |
Mandle |
13,6 |
13,8 |
2,3 |
1,7 |
31,4 |
37,0 |
Velmi nízká |
Sušená fazole Azuki |
33,8 |
43,8 |
0 |
0 |
77,6 |
90,8 |
Nízká |
Zelený hrách |
9,8 |
12,1 |
0 |
NU |
18,8 |
21,9 |
Velmi nízká |
Sója |
|||||||
Fermentovaná sója |
40,5 |
51,4 |
6,8 |
15,2 |
113,9 |
132,8 |
Mírná |
Lyofilizované tofu |
120,4 |
168,3 |
0,6 |
3,7 |
293,1 |
342,0 |
Vysoká |
Okara (drť ze sójových bobů) |
15,0 |
24,0 |
4,5 |
5,0 |
48,6 |
56,6 |
Velmi nízká |
Sójové boby (sušené) |
74,3 |
98,2 |
0 |
0 |
172,5 |
201,7 |
Mírná |
Sójové mléko |
7,7 |
11,7 |
2,5 |
0 |
22,0 |
25,8 |
Velmi nízká |
Tofu (hluboce smažené) |
20,3 |
32,4 |
0,5 |
1,2 |
54,4 |
63,2 |
Nízká |
Tofu (kinu) |
7,6 |
11,2 |
0,5 |
0,7 |
20,0 |
23,3 |
Velmi nízká |
Tofu (Momen, 3 minuty vařené) |
13,1 |
8,8 |
0 |
0 |
21,9 |
26 |
Velmi nízká |
Tofu (Momen, chlazené) |
14,0 |
16,7 |
0,4 |
0 |
31,1 |
36,5 |
Velmi nízká |
Zelená sója |
20,8 |
27,2 |
0 |
0 |
47,9 |
56,1 |
Velmi nízká |
Sušené mořské řasy |
|||||||
Hijiki |
31,1 |
76,5 |
25,1 |
0 |
132,8 |
154,9 |
Mírná |
Kombu |
18,0 |
21,8 |
4,7 |
1,9 |
46,4 |
54,5 |
Velmi nízká |
Mozuku |
5,6 |
9,4 |
0,5 |
0 |
15,4 |
18,0 |
Velmi nízká |
Nori |
216,0 |
299,2 |
73,3 |
3,2 |
591,7 |
695,6 |
Velmi vysoká |
Wakame |
67,7 |
148,1 |
46,6 |
0 |
262,4 |
306,5 |
Vysoká |
Vejce |
|||||||
Slepičí vejce |
0 |
NU |
0 |
0 |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Křepelčí vejce |
0 |
NU |
0 |
NU |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Mléčné výrobky |
|||||||
Jogurt |
1,4 |
2,1 |
1,5 |
0,2 |
5,2 |
6,2 |
Velmi nízká |
Mléko |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Strouhaný sýr |
8,2 |
4,2 |
NU |
0,6 |
12,9 |
15,4 |
Velmi nízká |
Sýr |
2,7 |
3,0 |
0 |
0 |
5,7 |
6,7 |
Velmi nízká |
Houby (japonské) |
|||||||
Bílá aragekikurage |
2,3 |
4,1 |
0,4 |
0,1 |
6,9 |
8,0 |
Velmi nízká |
Bílá hiratake |
27,0 |
32,8 |
2,6 |
4,3 |
66,7 |
78,1 |
Nízká |
Bunami |
12,2 |
12,3 |
3,2 |
3,0 |
30,8 |
36,2 |
Velmi nízká |
Bunashimeji |
9,4 |
8,0 |
1,1 |
2,3 |
20,8 |
24,6 |
Velmi nízká |
Enokidake |
29,7 |
19,6 |
0 |
0 |
49,4 |
58,8 |
Velmi nízká |
Eringi |
5,0 |
5,3 |
0,7 |
2,4 |
13,4 |
15,7 |
Velmi nízká |
Hatakeshimeji |
9,1 |
5,7 |
0,7 |
0,5 |
16,0 |
19,1 |
Velmi nízká |
Hiratake |
74,3 |
68,0 |
0 |
0 |
142,3 |
168,1 |
Mírná |
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový |
5,5 |
7,6 |
0,5 |
2,1 |
15,6 |
18,2 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový |
10,6 |
11,0 |
4,5 |
0 |
26,1 |
31,0 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový |
9,9 |
12,5 |
6,1 |
1,0 |
29,5 |
34,9 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake) |
202,7 |
167,7 |
0 |
9,1 |
379,5 |
448,8 |
Velmi vysoká |
Houževnatec jedlý - syrový |
8,3 |
10,0 |
1,6 |
0,9 |
20,8 |
24,4 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake) |
132,5 |
97,8 |
11,5 |
0,5 |
242,3 |
288,4 |
Vysoká |
Maitake |
47,4 |
38,9 |
7,9 |
4,4 |
98,5 |
116,7 |
Nízká |
Šupinovka nameko |
14,9 |
13,6 |
NU |
0 |
28,5 |
33,6 |
Velmi nízká |
Tsukuritake |
28,4 |
21,2 |
0 |
0 |
49,5 |
58,8 |
Velmi nízká |
Usu-hiratake |
16,8 |
15,7 |
1,9 |
3,5 |
37,9 |
44,6 |
Velmi nízká |
Yamabushitake |
12,1 |
20,7 |
0,7 |
0 |
33,5 |
38,9 |
Velmi nízká |
Yanagimatsutake |
66,1 |
11,9 |
4,9 |
3,3 |
26,2 |
30,5 |
Velmi nízká |
Židovské ucho (sušené) |
54,8 |
93,0 |
7,9 |
0 |
155,7 |
181,4 |
Mírná |
Ovoce |
|||||||
Banán |
1,2 |
1,7 |
0,1 |
0 |
3,0 |
3,5 |
Velmi nízká |
Jahoda |
0,5 |
1,2 |
0,5 |
0 |
2,1 |
2,4 |
Velmi nízká |
Zelenina |
|||||||
Avokádo |
10,6 |
7,5 |
0,3 |
0 |
18,4 |
21,8 |
Velmi nízká |
Balsam hruška (goya) |
3,5 |
4,3 |
1,1 |
1,0 |
9,9 |
11,6 |
Velmi nízká |
Bambusové výhonky (vrchní část) |
24,8 |
35,2 |
2,8 |
0,6 |
63,3 |
74,0 |
Nízká |
Bambusové výhonky (spodní část) |
12,8 |
17,0 |
0,7 |
0,4 |
30,8 |
36,1 |
Velmi nízká |
Bílá ředkev (klíčky) |
33,9 |
29,4 |
6,4 |
3,5 |
73,2 |
86,6 |
Nízká |
Brambor |
2,1 |
4,2 |
0,2 |
0 |
6,5 |
7,5 |
Velmi nízká |
Brokolice |
25,1 |
33,9 |
5,7 |
5,3 |
70,0 |
81,8 |
Nízká |
Brokolicové klíčky |
59,5 |
57,2 |
8,1 |
4,8 |
129,6 |
153,0 |
Mírná |
Cibule |
1,0 |
1,1 |
0,1 |
0 |
2,3 |
2,7 |
Velmi nízká |
Cuketa |
5,0 |
6,3 |
1,0 |
0,8 |
13,1 |
15,3 |
Velmi nízká |
Česnek |
6,0 |
6,9 |
3,4 |
0,7 |
17,0 |
20,1 |
Velmi nízká |
Česnek (pažitka) |
9,4 |
8,5 |
1,4 |
0,1 |
19,4 |
23,0 |
Velmi nízká |
Čínské zelí |
2,6 |
2,9 |
1,2 |
0,3 |
7,0 |
8,2 |
Velmi nízká |
Fazolové klíčky |
14,1 |
14,2 |
3,2 |
3,5 |
35,0 |
41,2 |
Velmi nízká |
Cherry rajče |
1,6 |
1,5 |
0 |
0 |
3,1 |
3,7 |
Velmi nízká |
Chřest (horní část) |
20,7 |
30,5 |
3,8 |
0,3 |
55,3 |
64,7 |
Nízká |
Chřest (nižší část) |
3,6 |
4,8 |
1,7 |
0,1 |
10,2 |
12,0 |
Velmi nízká |
Japonská dýně |
23,2 |
29,1 |
1,9 |
2,5 |
56,6 |
66,3 |
Nízká |
Japonský pór |
12,0 |
26,8 |
2,6 |
0 |
41,4 |
48,0 |
Velmi nízká |
Japonský zázvor |
3,1 |
3,5 |
0,7 |
0,4 |
7,8 |
9,2 |
Velmi nízká |
Klíčky (s fazolkami) |
28,1 |
28,2 |
0 |
1,1 |
57,3 |
67,4 |
Nízká |
Komatsuna (list) |
4,2 |
6,3 |
0 |
0 |
10,6 |
12,3 |
Velmi nízká |
Komatsuna (mladý list) |
13,0 |
24,7 |
0 |
1,4 |
39,0 |
45,1 |
Velmi nízká |
Kukuřice |
4,7 |
6,9 |
0,1 |
0,1 |
11,7 |
13,7 |
Velmi nízká |
Květák |
27,0 |
30,2 |
NU |
0 |
57,2 |
67,2 |
Nízká |
Lilek |
11,0 |
31,6 |
6,6 |
1,6 |
50,7 |
58,7 |
Mírná |
Mrkev |
0,7 |
1,4 |
0 |
0 |
2,2 |
2,5 |
Velmi nízká |
Okurka |
4,2 |
5,0 |
0,1 |
0,1 |
9,4 |
11,1 |
Velmi nízká |
Perilla (listy) |
19,1 |
19,1 |
3,1 |
0,2 |
41,4 |
49,0 |
Velmi nízká |
Petržel |
121,5 |
135,1 |
32,3 |
0 |
288,9 |
341,3 |
Vysoká |
Sladká brambora |
6,7 |
7,3 |
2,4 |
0,6 |
17,0 |
20,1 |
Velmi nízká |
Špenát (list) |
29,8 |
13,8 |
0 |
7,7 |
51,4 |
61,0 |
Nízká |
Špenát (mladý list) |
83,5 |
88,3 |
0 |
0 |
171,8 |
202,1 |
Mírná |
Zázvor |
0,4 |
1,4 |
0 |
0,5 |
2,3 |
2,5 |
Velmi nízká |
Zelený pepř |
15,9 |
35,5 |
7,0 |
10,7 |
69,2 |
79,8 |
Nízká |
Zelí |
1,3 |
1,7 |
0,2 |
0 |
3,2 |
3,8 |
Velmi nízká |
Maso |
|||||||
Hovězí (clod) |
18,9 |
9,1 |
65,3 |
10,6 |
104,0 |
126,1 |
Mírná |
Hovězí (holeň) |
17,6 |
13,6 |
58,5 |
16,7 |
106,4 |
127,8 |
Mírná |
Hovězí (hrudí) |
13,5 |
7,6 |
49,0 |
9,1 |
79,2 |
95,8 |
Nízká |
Hovězí (játra) |
86,5 |
83,1 |
NU |
50,2 |
219,8 |
255,5 |
Vysoká |
Hovězí (jazyk) |
24,3 |
12,1 |
44,9 |
9,1 |
90,4 |
109,3 |
Nízká |
Hovězí (krk) |
18,9 |
13,6 |
54,4 |
13,7 |
100,6 |
121,0 |
Mírná |
Hovězí (ledviny) |
67,6 |
63,5 |
8,2 |
35,0 |
174,2 |
203,4 |
Mírná |
Hovězí (plecená svíčková) |
16,2 |
9,1 |
55,8 |
9,1 |
90,2 |
109,3 |
Nízká |
Hovězí (Ribloin) |
13,5 |
7,6 |
39,5 |
13,7 |
74,2 |
89,1 |
Nízká |
Hovězí (srdce) |
45,9 |
27,2 |
96,6 |
15,2 |
185,0 |
223,6 |
Mírná |
Hovězí (svíčková) |
16,2 |
9,1 |
64,0 |
9,1 |
98,4 |
119,4 |
Nízká |
Hovězí (tlusté střevo) |
27,1 |
38,6 |
15,2 |
7,3 |
88,0 |
103,3 |
Nízká |
Hovězí (vrchní šál) |
18,9 |
10,6 |
72,1 |
9,1 |
110,8 |
134,5 |
Mírná |
Hovězí (vrchní šál) - syrové |
20,3 |
15,1 |
77,3 |
22,5 |
135,2 |
162,4 |
Mírná |
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené |
27,1 |
15,8 |
87,2 |
13,3 |
143,5 |
173,8 |
Mírná |
Hovězí (žaludek) |
28,4 |
21,2 |
17,7 |
16,7 |
83,9 |
99,2 |
Nízká |
Hovězí (žebra) |
14,9 |
9,1 |
36,7 |
16,7 |
77,4 |
92,5 |
Nízká |
Koňské maso |
10,0 |
10,0 |
77,8 |
15,2 |
113,1 |
136,5 |
Mírná |
Kuřecí (bílé maso) |
27,0 |
16,6 |
110,2 |
0 |
153,9 |
188,3 |
Mírná |
Kuřecí (játra) |
121,6 |
151,1 |
NU |
39,5 |
312,2 |
363,1 |
Velmi vysoká |
Kuřecí (křídlo) |
28,4 |
16,6 |
92,5 |
0 |
137,5 |
168,1 |
Mírná |
Kuřecí (kůže) |
48,6 |
43,8 |
27,2 |
NU |
119,7 |
142,9 |
Mírná |
Kuřecí (noha) |
27,0 |
19,6 |
76,2 |
0 |
122,9 |
149,6 |
Mírná |
Kuřecí (prsa) |
20,5 |
21,4 |
98,4 |
1,0 |
141,2 |
171,8 |
Mírná |
Kuřecí (srdce) |
31,3 |
36,1 |
52,6 |
5,4 |
125,4 |
150,0 |
Mírná |
Kuřecí (stehno) |
17,0 |
21,9 |
23,2 |
6,7 |
68,8 |
81,6 |
Nízká |
Kuřecí (žaludek) |
45,9 |
51,4 |
39,5 |
6,1 |
142,9 |
169,8 |
Mírná |
Skopové maso |
17,6 |
10,6 |
68,1 |
NU |
96,2 |
117,7 |
Nízká |
Velrybí maso |
18,9 |
12,1 |
80,3 |
NU |
11,3 |
136,2 |
Mírná |
Velrybí maso z ocasu |
13,5 |
6,0 |
68,1 |
NU |
87,6 |
107,6 |
Nízká |
Vepřové (hřebínek) |
13,5 |
10,6 |
51,7 |
0 |
75,8 |
92,5 |
Nízká |
Vepřové (játra) |
81,1 |
102,7 |
34,0 |
66,9 |
284,8 |
331,2 |
Vysoká |
Vepřové (jazyk) |
24,3 |
21,2 |
58,5 |
0 |
104,0 |
126,1 |
Mírná |
Vepřové (koleno) |
21,6 |
16,6 |
69,4 |
0 |
107,6 |
131,1 |
Mírná |
Vepřové (krk) |
14,9 |
12,1 |
43,6 |
0 |
70,5 |
85,7 |
Nízká |
Vepřové (kýta) |
20,3 |
15,1 |
77,6 |
0 |
113,0 |
137,8 |
Mírná |
Vepřové (ledviny) |
64,8 |
77,1 |
53,1 |
0 |
195,0 |
232,0 |
Mírná |
Vepřové (plecená svíčková) |
18,9 |
13,6 |
62,6 |
0 |
95,1 |
116,0 |
Nízká |
Vepřové (rameno) |
16,2 |
12,1 |
53,1 |
0 |
81,4 |
99,2 |
Nízká |
Vepřové (srdce) |
39,2 |
24,2 |
55,8 |
0 |
119,2 |
144,6 |
Mírná |
Vepřové (svíčková) |
17,6 |
12,1 |
61,2 |
0 |
90,9 |
110,9 |
Nízká |
Vepřové (žebra) |
16,2 |
10,6 |
64,0 |
0 |
90,8 |
110,9 |
Nízká |
Zpracované maso |
|||||||
Francouzská klobása |
8,1 |
7,6 |
32,7 |
1,5 |
49,8 |
60,5 |
Velmi nízká |
Hovězí v konzervě |
8,1 |
6,0 |
31,3 |
1,5 |
47,0 |
57,2 |
Velmi nízká |
Játrová paštika |
25,7 |
30,2 |
15,0 |
9,1 |
80,0 |
94,1 |
Nízká |
Lisovaná šunka |
8,1 |
4,5 |
51,7 |
0 |
64,4 |
79,0 |
Nízká |
Prosciutto |
23,4 |
22,8 |
92,1 |
0 |
138,3 |
168,2 |
Mírná |
Salám |
16,2 |
13,6 |
83,0 |
7,6 |
120,4 |
146,2 |
Mírná |
Slanina |
12,2 |
6,0 |
43,6 |
NU |
61,8 |
75,6 |
Nízká |
Vykostěná šunka |
10,8 |
7,6 |
55,8 |
0 |
74,2 |
90,8 |
Nízká |
Vinná klobása |
6,8 |
6,0 |
32,7 |
NU |
45,5 |
55,5 |
Velmi nízká |
Ryba |
|||||||
Aju |
17,6 |
25,7 |
89,8 |
0 |
133,1 |
161,4 |
Mírná |
Arabesce greenling |
18,9 |
34,0 |
94,7 |
2,4 |
150,0 |
181, |
Mírná |
Barakuda |
13,5 |
24,2 |
110,2 |
NU |
147,9 |
179,9 |
Mírná |
Halibut křížený |
17,6 |
15,1 |
100,7 |
0 |
133,4 |
163,1 |
Mírná |
Japonský mořský vlk |
13,5 |
12,1 |
93,9 |
0 |
119,5 |
146,2 |
Mírná |
Japonský úhoř |
13,5 |
24,2 |
54,4 |
NU |
92,1 |
110,9 |
Nízká |
Kapr obecný |
16,2 |
12,1 |
74,9 |
NU |
103,2 |
126,1 |
Mírná |
Kranas Dumerilův |
18,9 |
12,1 |
89,8 |
0 |
120,8 |
147,9 |
Mírná |
Letající ryba |
13,5 |
22,7 |
118,4 |
0 |
154,6 |
188,3 |
Mírná |
Losos |
17,6 |
10,6 |
91,2 |
0 |
119,3 |
146,2 |
Mírná |
Makrela |
13,5 |
10,6 |
98,0 |
0 |
122,1 |
149,6 |
Mírná |
Mořský ďas (játra upravená na páře) |
158,2 |
211,4 |
26,6 |
3,1 |
399,2 |
468,2 |
Velmi vysoká |
Mořský ďas (syrová játra) |
38,2 |
55,6 |
6,0 |
4,4 |
104,3 |
121,8 |
Mírná |
Mořský ďas (maso) |
17,5 |
19,5 |
32,6 |
0,5 |
70,0 |
84,2 |
Nízká |
Pstruh duhový |
25,7 |
55,9 |
99,4 |
NU |
180,9 |
216,8 |
Mírná |
Sardinka |
17,6 |
105,8 |
87,1 |
NU |
210./,4 |
247,1 |
Vysoká |
Španělská makrela |
12,2 |
6,0 |
121,1 |
NU |
139,3 |
171,5 |
Mírná |
Tuňák |
17,6 |
10,6 |
129,3 |
0 |
157,4 |
193,3 |
Mírná |
Žlutý pruhovaný platýs |
14,9 |
28,7 |
69,4 |
0 |
113,0 |
136,2 |
Mírná |
Části ryb, plody moře, měkkýši |
|||||||
Běžná orientální škeble |
45,9 |
24,2 |
5,4 |
28,9 |
104,5 |
122,7 |
Mírná |
Červený královský krab |
56,7 |
19,6 |
9,5 |
13,7 |
99,6 |
119,4 |
Nízká |
Drcená oliheň (sušená) |
24,9 |
20,6 |
47,9 |
1,0 |
94,4 |
114,2 |
Nízká |
Chobotnice |
21,6 |
18,1 |
36,7 |
60,8 |
137,3 |
159,7 |
Mírná |
Chobotnice (orgány) |
29,1 |
42,0 |
4,8 |
4,0 |
79,8 |
93,1 |
Nízká |
Humr |
31,1 |
9,8 |
61,2 |
0,1 |
102,1 |
125,2 |
Mírná |
Japonská lastura |
63,6 |
6,6 |
5,3 |
1,0 |
76,5 |
94,2 |
Nízká |
Japonská létající oliheň |
47,3 |
21,2 |
80,3 |
38,0 |
186,8 |
223,6 |
Mírná |
Jikry krevet |
75,0 |
53,0 |
34,5 |
0 |
162,5 |
194,9 |
Mírná |
Jikry létající ryby |
9,9 |
14,5 |
41,4 |
2,1 |
67,8 |
81,8 |
Nízká |
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce) |
21,3 |
47,7 |
20,4 |
2,2 |
91,5 |
107,1 |
Nízká |
Jikry lososa (Ikura) |
0 |
0 |
2,5 |
1,1 |
3,7 |
4,4 |
Velmi nízká |
Jikry sleďů |
6,8 |
15,1 |
0 |
0 |
21,9 |
25,2 |
Velmi nízká |
Jikry tresek (Tarako) |
35,1 |
66,5 |
19,1 |
NU |
120,7 |
141,2 |
Mírná |
Jikry tresek (marinované Mentaiko) |
32,9 |
81,0 |
36,9 |
8,6 |
159,3 |
186,3 |
Mírná |
Kaviár |
7,5 |
46,1 |
39,4 |
1,7 |
94,7 |
111,1 |
Nízká |
Krab |
42,5 |
105,8 |
3,9 |
0 |
152,2 |
175,4 |
Mírná |
Krevety (kuruma) |
58,1 |
15,1 |
87,1 |
35,0 |
195,3 |
235,3 |
Mírná |
Krevety |
8,3 |
16,4 |
28,7 |
0 |
53,4 |
64,0 |
Nízká |
Mlíčí (striped pigfish) |
67,0 |
211,5 |
19,4 |
7,7 |
305,5 |
351,1 |
Velmi vysoká |
Mořský ježek |
40,0 |
65,7 |
22,5 |
9,1 |
137,3 |
160,7 |
Mírná |
Oliheň |
51,4 |
57,6 |
15,6 |
3,4 |
128,1 |
151,2 |
Mírná |
Orientální krevety |
40,5 |
12,1 |
103,4 |
117,1 |
273,2 |
321,1 |
Vysoká |
Sakura krevety (sušené) |
83,9 |
124,0 |
512,2 |
29,0 |
749,1 |
907,0 |
Velmi vysoká |
Shiba krevety |
43,2 |
16,6 |
84,8 |
NU |
144,2 |
176,5 |
Mírná |
Sněžný krab |
75,7 |
13,6 |
0 |
47,2 |
136,4 |
161,4 |
Mírná |
Škeble |
63,5 |
39,3 |
12,2 |
30,4 |
145,5 |
171,5 |
Mírná |
Ústřice |
55,4 |
34,8 |
12,2 |
82,1 |
184,5 |
213,5 |
Mírná |
Rybí produkty, sušené ryby |
|||||||
Hanpen |
1,6 |
3,3 |
7,4 |
0,2 |
12,5 |
15,0 |
Velmi nízká |
Chikuwa |
14,9 |
15,1 |
17,7 |
0 |
47,7 |
57,2 |
Velmi nízká |
Kamaško |
9,5 |
6,0 |
10,9 |
0 |
26,4 |
31,9 |
Velmi nízká |
Katsuobushi (sušený tuňák) |
51,3 |
78,6 |
363,4 |
0 |
493,3 |
600,1 |
Velmi vysoká |
Makrela (sušená) |
14,9 |
119,4 |
11,6 |
NU |
245,8 |
289,1 |
Vysoká |
Narutomaki |
8,1 |
12,1 |
12,2 |
0 |
32,4 |
38,7 |
Velmi nízká |
Niboshi (sušené malé sardinky) |
133,7 |
355,1 |
257,2 |
0 |
746,1 |
879,2 |
Velmi vysoká |
Rybí konzerva: losos |
24,3 |
37,8 |
70,8 |
0 |
132,9 |
159,7 |
Mírná |
Rybí konzerva: tuňák |
14,9 |
13,6 |
88,5 |
0 |
116,9 |
142,9 |
Mírná |
Rybí klobása |
6,8 |
9,1 |
6,8 |
0 |
22,6 |
26,9 |
Velmi nízká |
Rybí koule |
12,2 |
24,2 |
31,3 |
0 |
67,6 |
80,7 |
Nízká |
Sardel (sušený) |
258,3 |
464,6 |
381,8 |
4,0 |
1 108,6 |
1 314,2 |
Velmi vysoká |
Sardinka (polosušená) |
20,3 |
157,1 |
125,2 |
3,0 |
305,7 |
358,1 |
Velmi vysoká |
Sasakamaboko |
14,9 |
16,6 |
16,3 |
0 |
47,8 |
57,2 |
Velmi nízká |
Satsuma age |
6,8 |
10,6 |
4,1 |
0 |
21,4 |
25,2 |
Velmi nízká |
Japonské občerstvení |
|||||||
Japonské nudle Ramen |
7,5 |
6,8 |
0 |
7,3 |
21,6 |
25,0 |
Velmi nízká |
Japonské nudle Ramen do polévky |
4,7 |
9,9, |
16,5 |
1,5 |
32,7 |
39,0 |
Velmi nízká |
Smažená rýže |
0 |
4,3 |
4,2 |
5,7 |
14,1 |
16,2 |
Velmi nízká |
Koření |
|||||||
Grilovací omáčka |
0,1 |
0 |
14,6 |
0,2 |
14,9 |
18,4 |
Velmi nízká |
Med |
0,7 |
0,1 |
0 |
0 |
0,9 |
1,1 |
Velmi nízká |
Mirin |
0 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
1,2 |
1,4 |
Velmi nízká |
Nam pla |
0 |
0,8 |
82,0 |
10,3 |
93,1 |
113,6 |
Nízká |
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí) |
5,6 |
12,5 |
28,4 |
0,6 |
47,1 |
56,6 |
Velmi nízká |
Polévka v prášku (Consommé) |
18,3 |
82,9 |
72,8 |
5,8 |
179,8 |
211,3 |
Mírná |
Polévka v prášku (Čínská polévka) |
15,4 |
17,3 |
141,1 |
12,2 |
185,9 |
226,1 |
Mírná |
Polévka v prášku (Matsutake) |
5,7 |
112,8 |
113,7 |
1,2 |
233,4 |
274,4 |
Vysoká |
Polévka v prášku (Potage) |
8,1 |
6,6 |
21,1 |
1,8 |
37,6 |
45,5 |
Velmi nízká |
Prášek na smažení |
10,6 |
21,8 |
31,9 |
4,4 |
68,7 |
81,8 |
Nízká |
Práškový vývar (Umami) |
6,8 |
19,5 |
657,0 |
1,5 |
684,8 |
843,3 |
Velmi vysoká |
Rýžové otruby |
36,1 |
57,2 |
6,0 |
0,9 |
100,2 |
116,9 |
Mírná |
Sójová omáčka (světlá) |
0,7 |
5,0 |
28,5 |
21,0 |
55,3 |
64,9 |
Nízká |
Sójová omáčka (tmavá) |
0 |
2,5 |
33,7 |
9,0 |
45,2 |
54,3 |
Velmi nízká |
Ústřicová omáčka |
12,9 |
23,1 |
87,1 |
11,3 |
134,4 |
161,8 |
Mírná |
Doplňky potravin |
|||||||
DNA/RNA |
12 706,9 |
8 247,7 |
452,1 |
86,9 |
21 493,6 |
25 640,8 |
Velmi vysoká |
Glukosamin |
7,9 |
1,3 |
2,6 |
0 |
11,8 |
14,4 |
Velmi nízká |
Chitin, chitosan |
0,3 |
0,3 |
0 |
0 |
0,6 |
0,7 |
Velmi nízká |
Chlorella |
1 528,0 |
1 612,0 |
42,7 |
0 |
3 182,7 |
3 747,3 |
Velmi vysoká |
Chondroitin a pivní kvasnice |
54,5 |
60,2 |
65,0 |
6,3 |
186,1 |
222,1 |
Mírná |
Kolagen |
0,4 |
1,2 |
1,3 |
0 |
2,9 |
3,4 |
Velmi nízká |
Mateří kašička |
322,2 |
50,9 |
25,1 |
5,3 |
403,4 |
494,3 |
Velmi vysoká |
Pivní kvasnice |
1 646,0 |
1 203,9 |
100,1 |
45,7 |
2 995,7 |
3 561,5 |
Velmi vysoká |
Polysacharid |
6,7 |
15,1 |
26,8 |
9,5 |
58,1 |
68,7 |
Nízká |
Sójový isoflavon |
1,9 |
4,9 |
0 |
0 |
6,9 |
7,9 |
Velmi nízká |
Spireina |
515,8 |
536,2 |
20,9 |
3,9 |
1 076,8 |
1 268,5 |
Velmi vysoká |
Šťávy z nukleových kyselin |
2,8 |
4,3 |
0,1 |
1,1 |
8,3 |
9,6 |
Velmi nízká |
Zeleninový prášek z kapusty |
12,9 |
27,3 |
0 |
0 |
40,2 |
46,4 |
Velmi nízká |
Zeleninový prášek z ječmene |
30,7 |
57,1 |
0 |
0,7 |
88,5 |
102,5 |
Nízká |
Autor: © Mgr. Jitka Musilová